Ik composteer zelf!

Terwijl ik naar buiten kijk zie ik daar de groene containers staan, ze worden vandaag opgehaald maar onze staat er niet bij. Geen groen afval voor de vuilverbrander, nee mijn groene afval gaat in de compostbak achter in de tuin. Toen ik mijn volkstuin kreeg heeft hij lang daar gestaan, ongebruikt en zo ging al ons groene afval thuis nog gewoon de container in.

Maar nu staat hij in de achtertuin, wordt hij gevuld met tuin en keukenafval. Wanneer de tuin de juiste vorm gaat aannemen en de eerste groentes hier weer vandaan gaan komen kan ik eigengemaakte compost gebruiken. Omdat ik nooit echt mijn compostbak heb gebruikt ging ik even opzoek wat ik wel en niet in deze bak kan gooien, want sommige producten kunnen het composteerproces verstoren en andere dingen wil je simpel weg niet in je tuin!

Eigenlijk kan er heel erg veel gewoon in de compostbak, zo kan er wel het volgende in.

 • Aardappelschillen (beperkt, tenzij biologisch)
 • Bladeren
 • Citrusschillen (beperkt, tenzij biologisch)
 • Coniferen, hulstblad, dennenaalden
 • Doppen van pinda’s en noten
 • Eierschalen
 • Fijngemaakte hout en taken
 • Grasmaaisel (goed mengen)
 • Papier, onbedrukt!
 • Rauwe groenteschillen, loof, stronken
 • Koffiedik en koffiefilters (geen pads)
 • Noten en pitten
 • Theebladeren

Wat kun je beter niet composteren

 • Botjes,
 • Brood
 • Etensresten (gekookt)
 • Kaaskorsten
 • Kattenbakkorrels
 • Theezakjes en koffiepads
 • Bedrukt papier
 • vet
 • Zieke planten

Eigenlijk is het gewoon logisch nadenken, zo is het bijvoorbeeld logisch dat koffiepads er niet in mogen omdat hier meestal plastic in verwerkt is. Hier is weer een groene stap gezet in huis, zelf compost maken ipv het naar de vuilverbrander sturen. Zo heb ik straks voedzame compost voor mijn groentes die ik hoop te gaan kweken in eigen tuin!

Heb jij een compostvat?

Comments

 1. Wij hebben 3 compostbakken staan waar zowat alles van groenafval van de keuken ingaat, onkruid, fijn snoeihout, grasmaaisel,… en binnenkort ook weer de afgevallen bladeren.
  Maar ik wist niet in Nederland dat de inhoud van de groene containers verbrand wordt. Hier in België wordt dat industrieel gecomposteerd.

 2. Sinds wij het groenafval gratis kunnen aanbieden, gebruiken wij het compostvat veel minder. Ons groenafval wordt trouwens gecomposteerd en niet verbrand.
  Groetjes Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Our house of modesty · by MinimaDesign