Die ene pijnlijke vraag

juni 9, 2018 7 Comments

Die ene pijnlijke vraag

juni 9, 2018 7 Comments

Terwijl ik mijn dochter ophaal bij de gastouder komt de vraag weer “wanneer krijgt ze een broertje of zusje?” Even voelt het als een klap in mijn gezicht, een bak koud ijswater in je nek en een storm die opeens komt opzetten en je weg blaast. Het is de vraag die nu vaker en vaker wordt gesteld en juist ook die vraag die pijnlijk is.

Elke dag ben ik dankbaar als ik met onze dochter bezig ben, langzaam heb ik ook het hele ziekenhuis een plekje kunnen geven en begint mijn lichaam weer rustig te worden. Het is ergens ook onwerkelijk als ik nu naar mijn meisje kijk dat ik zoveel voor haar heb moeten doen. Vele inwendige echo’s, hormonen spuiten, bloedprikken, pilletjes slikken en heel veel geduld hebben. Zelfs tot een hele hele pijnlijke baarmoederfoto toe heb ik voor haar over gehad.

Nu vandaag zeg ik dat ik dit er voor over heb gehad, maar om dit nu nog een keer helemaal mee te maken. Nee ik pas hiervoor en zo blijft ons meisje ons enige kindje. Juist door dit is de vraag altijd zo pijnlijk en confronterend, even komt het gevoel dan boven van “ja het is mijn lichaam dat het niet doet…” en dat is geen prettig gevoel.

Geen ziekenhuizen, hormonen, inwendige echo’s en bloedprikken voor mij meer. Dat zou ik niet aankunnen, dus mocht je deze vraag ooit willen stellen… Denk daar dan even aan en stel de vraag niet zomaar aan iedereen, het is echt geen fijne vraag!

7 Comments

 • W. juni 9, 2018 at 7:40 pm

  ‘k Ben bang dat je die vraag nog vaak gaat krijgen. Alsof het krijgen van een kind vanzelfsprekend en te plannen is… Wij kregen hem ook vaak en ik vond het pijnlijk en niet nodig om vreemden over de miskramen te vertellen……
  Ik wens je sterkte en hoop dat je omgeving wat tactvoller wordt.

 • Ingrid juni 9, 2018 at 10:33 pm

  Helaas herken ik het! Zoonlief kwam na 1,5 jaar verplicht om de dag ”werken”, dus sex om te bevruchten. Daarna medicijnen,KI, meer bijstuurmedicijnen,een IVF poging met alle ellende er om heen, zonder resultaat! Geen tweede, zeer gewenste kindje! Allerlei mensen die je gewoon vragen wanneer die tweede komt terwijl je elke maand zeer teleurgesteld die eerste bloeddruppels weer ziet! Wéér mislukt! Jammer dat (sommige) mensen dat niet snappen! Sterkte….en geniet van je meisje als en wanneer je kan!

 • Sjoerdje Visser juni 10, 2018 at 7:18 am

  Klopt ik vind deze vragen zo belachelijk. Werd ook gevraagd toen mijn nichtjes waren geboren en Benjamin was inmiddels als 9. Kreeg ik de vraag waarom wij geen 2de hadden.. Nja wij waren net klaar met onze studie en financieel kon het gewoon nog niet. En mijn moeder was die tijd ernstig ziek. Het is altijd maar vanzelfsprekend kinderen krijgen maar niet voor iedereen inderdaad. Niet iedereen wil kinderen of kan ze krijgen. Ik heb het geluk gehad dat ik 3 mooie wondertjes heb.

 • Michelle juni 10, 2018 at 7:18 pm

  Ik denk dat je helaas de vraag nog vele malen zult krijgen. Het is ‘normaal’ en bijna ‘vanzelfssprekend’ dat je na een bepaalde leeftijd kinderen krijgt. En ook een tweede kindje dient zich vaak al na de eerste of tweede verjaardag van de eerste aan. Of je hebt in ieder geval de intentie. Wij krijgen deze vraag ook zo vaak. En eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet hoe ik hem het beste kan beantwoorden. Misschien moet je juist een beetje bot een beknopt antwoord geven dat t echt niet altijd zo vanzelfsprekend is! Dan vragen ze t nooit meer als 1x 😉

 • Ellen juni 10, 2018 at 7:22 pm

  Ondanks dat onze dochter twee wordt, krijg ik die vraag eigenlijk niet. Hier was het ook niet zo’n eenvoudig traject maar ik heb nogal lang vol gehouden dat wij bewust niet voor kinderen kozen uit zelfbescherming en dan stoppen mensen met vragen. Toen ik dan toch zwanger was, waren wel wat mensen geschrokken. Toen heb ik wel een paar keer moeten uitleggen dat het niet altijd eenvoudig is om te krijgen wat je wilt en dat we wel zullen zien of er ooit een tweede komt. Eigenlijk is mijn omgeving echt heel tactvol op dat punt, zelfs mijn (schoon) familie vroeg ze niet achter.

 • Nina Hobbysite juni 11, 2018 at 5:17 pm

  Ik vind het uberhaupt een brutale vraag. Mensen denken zoiezo niet na lijkt wel met deze vraag. Hoop dat je deze vraag niet zoveel meer krijgt.

 • Geke juni 12, 2018 at 6:16 am

  Hier zijn er uiteindelijk geen kinderen gekomen. En nu ik 40 geworden ben, vragen ze er ook niet meer naar.
  Maar vroeger, soms op de meest onbeschofte manieren. ‘Wanneer beginnen jullie eraan? Of weet je soms niet hoe het moet?’ …
  Als je dan weet dat gezondheidsproblemen een grote rol in het geheel spelen…

  Nee, zomaar out of the blue dat soort vragen stellen vind ik ook echt niet kunnen. In een goed gesprek onder vriendinnen vind ik dat het wel bespreekbaar mag zijn.

 • Leave a Reply

  About Me

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Baby deals

  ×