Het moeilijkste en mooiste van het moederschap

juli 18, 2018 5 Comments

Het moeilijkste en mooiste van het moederschap

juli 18, 2018 5 Comments

Moederschap is iets moois, je voelt een liefde die je nog nooit voor iemand hebt gevoeld. Het moederschap kost veel energie maar je krijgt er ook zoveel voor terug en nu ons meisje een echte eigen ‘ik’ begint te krijgen neem ik jullie mee in hoe ik het moederschap ervaar. Wat vind ik het lastigste en het mooiste?

Terwijl ze lekker in bad aan het spelen is onder de parasol denk ik na over hoe het is om nu moeder te zijn. Nu ze de laatste dagen een beetje lastig was is het soms wel even slikken. De ploegendiensten, lange werkdagen van 9 uur en nog haar nachtelijke avonturen breekt een mens op. Nu ze haar eigen ‘ik’ ontwikkeld betekend ook dat het opvoeden echt is begonnen en hoewel ik tot nu toe nog nooit echt informatie heb opgezocht heb ik nu na al die tijd een boek besteld. Ik bestelde How2Talk2Kids van Adele Faber na dat ik wat positieve geluiden er van had gehoord en aangezien ik toch wel graag mezelf wil aanleren positief op te voeden besloot ik mij hierin maar eens te verdiepen. Wat laat ik eerlijk zijn, ik kan nog al een beetje bot en kort door de bocht zijn.

Wat vind ik nu het mooiste aan het moederschap?

Eigenlijk is dit een hele moeilijke vraag, maar het mooiste is toch eigenlijk wel je eigen meisje te zien groeien. Hoe zij vol aandacht met een blokje bezig kan zijn om het in een bakje te krijgen. De aandacht en concentratie is voor ons wel bewonderenswaardig aangezien wij inmiddels zo van het multitasken zijn… Niet iets heel positiefs en zo’n klein meisje laat je toch wel vaak even in de spiegel kijken.

Ook zorgt  het moederschap voor persoonlijke ontwikkeling, zo lees ik mij langzaam in over positief communiceren. Maar ook in een simpel leven, gezonde voeding en andere punten die ik mijn dochter graag mee wil geven. Ook sinds ons meisje er is komen we toch wel vaker buiten, wandelen elke dag wel een rondje of zitten in de tuin. Zo’n klein meisje laat je gewoon in het hier en nu zijn en dat is eigenlijk wel het mooiste van het moederschap.

Wat is het moeilijkste van het moederschap?

Eigenlijk zou ik kunnen zeggen, de omgeving… De moedermaffia die je bombarderen met tips en hoe je je kind zou moeten opvoeden… Ik probeer op te voeden vanuit mijn gevoel, te kijken naar wat mijn meisje nodig heeft en niet van wat de media en omgeving verteld wat je zou moeten doen. Maar ook nu de korte nachten en het werk eist natuurlijk wel zijn tol, moederschap is niet altijd makkelijk en soms ben je gewoon uitgeput en kan je wel in een hoekje huilen.

Dan hoor je de woorden dat je maar zo’n makkelijk leuk meisje hebt en soms kan ik wel even de gene die het zegt door elkaar heen schudden. Ze is niet altijd makkelijk, jij ziet haar niet om haar heen slaan als iets niet lukt of als ze iets niet mag. Jij hoort haar gehuil niet om 1 uur in de nacht of juist wanneer ze om 12 uur klaar wakker is en je tot half 3 wakker zit terwijl je net uit de nachtdienst komt…

Het moeilijkste van het moederschap is eigenlijk gewoon een combinatie van factoren die even niet op het juiste moment samen komt. Even die onbalans wanneer je op het randje loopt. Maar ook dat is het moederschap en je leert er alleen maar van.

___

Het moederschap is gewoon een prachtig avontuur waar je jezelf leert kennen, ontdekt waar jij met je leven heen wilt en wat je kleine meisje wilt mee geven. Door haar lees ik tegenwoordig weer veel, leer ik en luister ik. Zie ik nog meer de details en laat ik het multitasken los. Geniet ik even van het onbereikbaar zijn omdat je met haar bezig bent. Het is de mooiste invulling van het leven die ik mijzelf kon voorstellen.

Het moederschap is een prachtige spiegel die je naar jezelf laat kijken.

 

 

5 Comments

 • Borduursaramsades juli 18, 2018 at 10:39 am

  Prachtig geschreven. Kan het nie beter verwoorden.

 • Michelle juli 18, 2018 at 8:15 pm

  Mooi omschreven!

 • Nina Hobbysite juli 20, 2018 at 12:14 pm

  Erg mooi geschreven.

 • Laura juli 22, 2018 at 7:53 pm

  Mooi geschreven en heel herkenbaar!

 • Sheila juli 26, 2018 at 8:17 pm

  Wat een leuk artikel. Mooi om te lezen hoe anderen het moederschap ervaren. Ik vind het ook absoluut een heel bijzonder en machtig mooi iets. Ik vind het ook een eer om moeder te mogen zijn van mijn kinderen.

 • Leave a Reply

  About Me

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  ×