Waarom ik niet meer een volkstuin begin

juli 30, 2018 8 Comments

Waarom ik niet meer een volkstuin begin

juli 30, 2018 8 Comments

Bijna drie seizoenen heb ik een volkstuin gehad en op dit moment zijn wij bezig om het leeg te halen en de grond zwart op te leveren. Een hels karwij vooral omdat ik de zin niet kan vinden om 95 vierkante meter onkruid te verwijderen. Maar ik had dus een moestuin en ondanks het prachtig was om zo’n stukje grond te bezitten zal ik het niet snel opnieuw doen. Waarom niet? Ik vertel het je vandaag.

Terwijl mijn volkstuin eerst nog op de route naar mijn werk lag was het uiteindelijk altijd wel een stukje fietsen. Denk aan 20 minuten fietsen van de ene kant stad naar de andere kant. Maar dan kwam je ook bij een prachtig grote vereniging met vele tuintjes in alle soorten en maten. De vele bloemen en groente die je kon vinden was een lust voor je oog en op het bord. Maar toch had het ook een mindere kant.

De hoeveelheid vogels die daar rond vliegen om je boontjes, maiskorrels en rode bessen weg komen pikken is ongelooflijk. De hoeveelheid mieren, slakken, luizen en andere insecten die de planten ook zalig vinden is niet op één hand te tellen. Vergeet ook niet de ziektes die je meer krijgt doordat er vele volkstuinen bij elkaar zijn. Nee dat had ik in mijn achtertuin toch allemaal niet, behalve de slakken dan!

Natuurlijk had de volkstuin ook nog de inspecties, die kwam controleren of je tuintje er wel netjes bij lag. Of je tuinhuis wel groen was geverfd en je hekje niet te dicht bij de rand stond. Was er iets mis dan kon je een telefoontje verwachten en moest je het zo snel mogelijk aan kant maken. Nee al die telefoontjes die ik kreeg en nu nog steeds krijg is helemaal niet leuk. Soms waren ze echt terecht, dat zal ik zeker niet ontkennen. Maar als er in je achtertuin iets meer onkruid staat komt er geen inspectie op je deur kloppen dat je er nu wat aan moet doen…

Dan heb je ook nog de verplichtende werkzaterdagen, logisch om de vereniging samen aan kant te houden. Maar voor ik het wist werden er extra dagen toegevoegd, werd je ingedeeld wat niet lukte en op zo’n moment kwam ik er achter dat zo’n vereniging, werken en een klein meisje niet samen gaan. Plus de verhuizing naar een andere stad liet mij beslissen om weer het tuinieren in de achtertuin op te gaan pakken. Om straks daar de groene oase te creëren en geen oude mannen, zeurende telefoontjes, richtlijnen en andere gekkigheid die ik bij de vereniging had. Nee gewoon weer lekker ouderwets genieten!

Super jammer, maar wel heel makkelijk om weer vanuit de achterdeur straks tomaten te kunnen plukken. Om mijn meisje straks toch te kunnen leren hoe tomaten groeien, waar aardbeien vandaan komen en nog veel meer. Nee een volkstuin is veel meer dan enkel je stukje grond bewerken het jaar door.

Heb jij een volkstuin of moestuin?

 

 

8 Comments

 • Elsa juli 30, 2018 at 10:35 pm

  Jammer dat je alleen de negatieve kanten van de tuin noemt..
  Van al deze dingen heb ik geen last..de vogels?zijn zo mooi om gade te slaan..koolmeesjes,winterkoninkjes,merels..zelfs de kraaien hebben hun leuke kanten..het gezang van de vogels…daar geniet ik van.
  Ziektes heb ik ook weinig last van..alleen knolvoet in de koolplanten.
  Onkruid waait over ja,maar als je t bijhoudt valt dat erg mee..ik hou mijn grond bedekt met mulch..dus heb ik op die plaatsen geen onkruid.
  Werkzaterdagen horen op ieder complex er bij…een paar uurtjes,waardoor je ook je medetuinders iets beter leert kennen.
  Tja..ik had mijn huisje ook liever een andere kleur dan groen..zachtgeel..lavendelblauw….
  Veel plezier in je nieuwe huis en tuin…ook een tuin bij huis kan je eetbaar maken ..wel zo gemakkelijk!

  • Elisa augustus 2, 2018 at 10:17 am

   Natuurlijk is er ook iets positiefs aan een volkstuin, maar helaas is mijn ervaring toch veranderd in de drie jaar. Misschien ben ik gewoon niet zo communie gericht 😉

 • Michelle juli 31, 2018 at 3:02 pm

  Hoewel het leuk lijkt schuilt er natuurlijk altijd veel werk in. Ik snap volkomen waarom je nu liever in je achtertuin verder zal gaan! Al zagen de moestuinen daar er altijd wel leuk en mooi uit. De telefoontjes zullen dus wel degelijk effect hebben, mits je er zin en tijd voor hebt natuurlijk..

  • Elisa augustus 2, 2018 at 10:39 am

   Natuurlijk hebben de telefoontjes effect, nu met een kleine meid in huis en werken en een groter huis om schoon te houden zal het ook wel een klein beetje te veel worden. Dan is een achtertuin toch makkelijker 😉

 • Liesbeth juli 31, 2018 at 4:24 pm

  heb een eigen moestuin in de achtertuin. Als ik de plek er niet voor had weet ik niet of ik wel een volkstuin zou nemen, weet überhaupt niet of er hier in de buurt wel zulke tuintjes zijn.

 • Geke juli 31, 2018 at 5:52 pm

  Ergens is het wel logisch dat er op zo’n volkstuin regels zijn om het allemaal wat in toom te kunnen houden, zodat niet iedereen zomaar wat doet. Maar natuurlijk is dat voor iemand die werkt allemaal een stuk lastiger dan voor iemand die op pensioen is.

  Ik heb mijn moestuin ook in de achtertuin (hebben speciaal een huis met grote tuin gezocht). Ideaal, even na het avondeten in de tuin wat dingetjes doen, of als ik even moet nadenken over een ontwerp waar ik mee bezig ben, hup, even naar buiten.
  Om speciaal te moeten rijden naar de moestuin toe, nee, dat zou hier niet goedkomen denk ik, heb weinig energie, en dan zou het er maar weinig van komen denk ik.

  • Elisa augustus 2, 2018 at 10:16 am

   Natuurlijk is het logisch dat er regels zijn. Een volkstuin is natuurlijk prachtig omdat je de andere tuinen ook kunt bekijken, maar zoals manlief toevallig zei “eigenlijk is het nog een oudere mannenbolwerk.” en daar heeft hij helaas gelijk in bij onze vereniging. Nog vers in het geheugen hoe ze reageerde op dat ik een meisje kreeg 😉

   • Geke augustus 2, 2018 at 2:38 pm

    Haha, op zich dan wel jammer dat het voor de nieuwe woning te ver is en niet lukt door je werk en gezin, anders had je daar wel mooi de boel stap voor stap kunnen vervrouwelijken 🙂

  Leave a Reply

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Baby deals

  ×