Simpel leven in de stad

november 23, 2018 3 Comments

Simpel leven in de stad

november 23, 2018 3 Comments

Terwijl ik het hele simpel leven en duurzaam leven een beetje verloren was in de hectiek van de verhuizing komt nu langzaam alles weer opborrelen. Terwijl veel mensen nu kunnen denken hoezo een simpel sober leven als je groter bent gaan wonen met meer kamers midden in een stad en twee auto’s voor de deur… Dat klopt zeker, maar hoe hebben wij dankzij de verhuizing toch ons leven een beetje groener gemaakt? Hoe probeer ik nu het simpel leven van alle dag weer op te pakken? Wat hebben wij veranderd? Vandaag deze tips of punten die ik heb aangepakt.

Geen gas meer
Toen wij huizen gingen kijken besloten wij al snel dat wij een vrij nieuw huis wilde. Geen oud huis vol kieren, slechte isolatie en een heel hoop onderhoud. Naast dat wij niet weer elke kuch van de buurman wilde horen, wilde ik ook niet energie rekening die het zelfde bleef als bij ons appartement.Nu vandaag de dag warmt de zon het huis snel op door de grote ramen aan de voorkant, hebben wij geen gas meer en koken wij elektrisch. Wordt ons huis verwarmd door stadsverwarming en wanneer het buiten koud is laat het huis de warmte niet snel los.

Kleine koelkast
In onze keuken zit nu een kleine tafelmodel koelkast, iets wat in vele gezinnen toch wel echt te klein zou zijn als je alle groente en fruit in de koelkast zou willen leggen. Wat niet nodig is omdat veel groente en fruit juist slechter wordt van de kou… Maar deze kleine koelkast scheelt een hoop energie en zorgt er meteen voor dat er niet veel frisdranken in huis worden gehaald, daar is immers toch geen plek voor. (maar dit dronken wij al niet)

Enkel een goedkope tv en internet abonnement
Helaas kunnen wij nog altijd geen internet afnemen via glasvezel, hierdoor hebben wij nog altijd een abonnement met tv erbij. Maar sinds de verhuizing heb ik wel een veel goedkopere uitgezocht, want hey zo veel hebben wij toch niet nodig.

Water opvangen
Nog nooit heb ik een waterton gehad in de tuin en nu zijn wij er voor het eerst echt mee bezig. Nu schrik ik wel even wat een houten ton kost, maar hey zo iets zet je wel voor heel lang neer en zo hoef ik voor de moestuin straks geen kraanwater te gebruiken.

Moestuinieren in de achtertuin
Van volkstuin ga ik weer naar twee mooie grote moestuinbakken in de achtertuin. Om zo ons meisje te leren hoe de groente groeit en omdat groente uit de tuin gewoon heel erg lekker is. Kweek zelf maar eens een bloemkool, oh wat zit daar dan een smaak aan. Plus zo eet ik nog eens goedkoop biologisch!

Boodschappen doen met zakjes
Lang heb ik dit eigenlijk niet meer gedaan, maar tegenwoordig wordt het eindelijk meer normaal! Een tijdje kocht ik gesneden groenten en kocht ik weinig fruit. Vandaag snij ik alles weer zelf, neem naar de winkel en heb ik meteen zo’n 80% minder plastic in de prullenbak. Gooi ik minder eten weg omdat je enkel de hoeveelheid koopt die je nodig hebt en blijft het langer goed. Win win win dus.

Bewuster kleding kopen
Voor de gene die mij langer volgt weet dat ik hier al een tijdje mee bezig ben, maar sinds kort maakt het mij echt niet meer uit wat mensen van mijn kleding vinden! Zo veranderde de kledingkast naar misschien iets meer alternatief, meer grijs en natuurtinten en zachtere stoffen. Worden er meer laagjes gedragen om warm te blijven en zo hoef ik weer minder kleding te kopen. Draag ik ook nog eens heel veel het zelfde en doe ik mijn kleding nooit in de droger waardoor alles veel mooier blijft.

Minimaliseren
En ja ook ik ben hier nog altijd mee bezig, nu wij groter wonen zou je bijna de neiging hebben om meer te bewaren. Maar nee wij hebben heel veel uitgezocht en heel veel weg gedaan. Zo houden wij heerlijk de ruimte in huis en kan ons meisje heerlijk rond dansen, rennen en springen.

Dit zijn mijn punten die ik op dit moment heb aangepakt, het is een hele leuke zoektocht om zo dichter bij jezelf te komen. Om mezelf los te weken van de druk die de samenleving oplegt en heerlijk eigenwijs de andere kant op te lopen.

Wat doe jij om je leven simpeler
en groenter te maken?

3 Comments

 • Maria november 23, 2018 at 8:53 am

  Ha! Goed bezig. Hier nog geen week geleden verhuist en is het ook echt wel weer puzzelen. Maar ook zo blij met een nieuwer huis dat veel beter geïsoleerd is. Dat neemt niet weg dat ik ook echt dingen van het andere huis weer mis of dat ik hier nog dingen mis of totaal niet logisch vind. Dat is meer de decoratie aan de muur, maar ook de ramen boven de slaapkamer deuren en de lange keuken, met dr koelkast aan de ene en het gasstel aan de andere kant..

  Maar dat is over ons, waar ik op wilde reageren is de regenten. Die had ik bij het andere huis, 3 stuks. Hebben dr toen zelf een kraantje ingemaakt bij 2 (wel op de officiële plek) maar let ook daar op. Het kraantje zat halverwege de ton, totaal niet logisch, want dan kwam dr niets meer uit terwijl de ton nog half vol zat. Dit kraantje was ook can hout, degene die we het vaakst gebruikte was met 3 jaar al kapot en moesten we met een takje/stokje open draaien. Kijk dus ook maar tonnen op een verhoging en met een kraantje onderaan is mijn tip..

  Groet Maria

  • Elisa november 24, 2018 at 7:58 am

   Verhuizen is puzzelen hé naar het nieuwe ritme van alledag! En elk huis heeft wel iets toch 😉

   Een kraantje niet onderaan hebben is niet heel logisch vind ik, ik moet echt nog even op zoek. Ook heb ik een ander soort aansluiting voor de ton gevonden, zo gouw hij vol is het water netjes weer word verder afgevoerd door de regenpijp de grond in.

   Je wil immers geen waterballet in je achtertuin met de buien van tegenwoordig!

 • Laura november 25, 2018 at 5:43 pm

  Leuk om te lezen en goed bezig!

  Wij maken elk week een lijstje met de boodschappen die gehaald moeten worden en zo gooien we ook nooit wat weg. Heel soms nog als iets anders loopt of overblijft. Maar meestal gaat dat de volgende dag op. We zetten de kachel eigenlijk nooit hoger dan 18,5 graden. Alleen als het echt koud is. Maar dan gaat die ook weer laag zodra de woonkamer opgewarmd is. Ook staan een aantal kachels uit die niet gebruikt worden. Al warmen die alleen op als de kachel aan staat. Aangezien die ook afslaan zodra de woonkamer op temperatuur is want daar hangt de meter. Verder hen ik afgelopen zomer ook wat groenten in de tuin gehad, vooral heel veel courgette. Iets wat ik volgend jaar ook weer wil ga doen. We hebben zonnenpanelen op het dak en ik koop eigenlijk ook bijna geen kleding. Laatste wat ik gekocht heb is een zwangerschaps broek, trui en zwangerschap majo en legging. Want dat is wel lekker met de winter die er aan komt. Maar daarvoor kocht ik eigenlijk ook geen kleding. We hebben dit jaar ook heel wat spullen naar de kringloop gebracht en heb ik laatst weer mijn hobby spullen uitgezocht waar weer een hoop van weg is. Het meeste doen we op fiets. Aangezien we geen auto hebben. En verder zou ik graag plastic willen gaan scheiden. Maar dat is denk ik iets voor na de bevalling. Aangezien we het plastic alleen maar een dorp verder op kunnen inleveren en ik straks graag een fietskar wil zodat ik met twee kinderen de op stap kan. Daar kan dan ook mooi een zak plastic in mee. Want nu zie ik dat niet zo zitten op de fiets met Flynn achterop en een dikke jas aan enzo.

  Verder zou ik even niet weten wat wij doen, maar dit is zo best een mooi lijstje al zeg ik het zelf.

 • Leave a Reply

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Baby deals

  ×