Duurzamer in de keuken

december 21, 2018 No Comments

Duurzamer in de keuken

december 21, 2018 No Comments

Bijna iedereen in Nederland staat wel eens in de keuken, kookt wel eens iets of misschien bak je wel de lekkerste taarten en koekjes. Maar kan dit niet een klein beetje duurzamer? Misschien iets minder plastic of iets minder stroom? Of juist meer groenten en fruit i.p.v al die snacks en stukjes vlees? Vandaag deel ik jullie zeven simpele tips die iedereen wel kan toepassen in de keuken om een klein beetje duurzamer te koken.

 

Gebruik minder apparatuur

Tegenwoordig kun je echt voor alles een apparaat kopen, voor je groente te snijden, rijst te koken, ingrediënten ontdooien noem het maar op en je hebt het tegenwoordig. Maar probeer eens te koken met wat minder apparaten op elektriciteit te koken. Hier wordt heel veel de blender gebruikt om sauzen te maken van groenten. Maar de groente snij ik toch altijd even met de hand of iets ontdooien doe ik een dagje eerder in de koelkast in plaats van de magnetron.

Deksel op de pan

Wat een verschil als je een pan water op het vuur zet met deksel of zonder deksel. De tijd dat het nodig heeft om te koken verschild enorm en je verspilt zonder een deksel op de pan ook nog eens een hoop water.

Met de seizoenen mee eten

Tegenwoordig kun je alle groentes kopen in de winkel het hele jaar door, ze komen over heel de wereld naar jouw supermarkt toe om daarna op jouw bord te liggen. Maar is dit niet heel milieu belastend? Die boottochten om groenten naar Nederland te halen? Jazeker wel en daarom probeer eens met de seizoenen mee te eten en dan ook eens kijken of je de groentes uit Nederland kunt halen of de buurlanden i.p.v. Spanje of verder!

Vries in

Als je met seizoensproducten werkt en de ambitie hebt om je eten uit de buurt te halen kan het heel fijn zijn om in te vriezen of in te maken. Bijvoorbeeld wanneer het tomatentijd is kun je al lekkere tomatensaus maken en even wecken voor de wintermaanden. Of al die lekkere snijbonen kun je snijden en invriezen zodat je ze van de winter ook heerlijk kunt eten. Wanneer een product in het seizoen is is het goedkoper dan het hele jaar door, dus win win.

Minder vlees

Geen vlees is natuurlijk het beste, hoeveel voer en water er wel niet nodig is om één stukje vlees te maken is enorm. Maar veel mensen zijn gehecht aan een stukje vlees op het bord. Probeer eens een dagje minder vlees te eten. Of de hele week een kleiner stukje vlees? Zo gebruik je minder en is het meteen beter voor het milieu en dier.

Weg met pakjes en zakjes

Ik gebruikte ze zeker ook wel eens die simpele zakjes vol kruiden, suikers en zouten om even snel je eten op smaak te brengen. Maar wanneer je eigenlijk eens goed de ingrediënten doorleest kun je wel een schrikken. Plus hoe makkelijk is het eigenlijk wel niet om zelf even de kruiden te mengen en toe te voegen i.p.v. een zakje. Al die zakjes en pakjes zijn toch ook wel een hoop verpakkingsmateriaal!

Energielabels

Toen onze vriezer stuk ging was mijn enige eis een zuinige vriezer, zo ook de koelkast en alle apparaten die wij helaas het laatste jaar moesten vervangen. Ik kan je zeggen, het maakt echt uit in je maandlasten wanneer je bewust een A++ koopt of een goedkope vriezer die stroom slurpt of dat het water is.

 

No Comments

Leave a Reply

About Me


Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

Baby deals

×