Minder Smartphone ~ vijf tips voor minder afleiding

januari 14, 2019 1 Comment

Minder Smartphone ~ vijf tips voor minder afleiding

januari 14, 2019 1 Comment

Terwijl ik hier begin te schrijven is mijn dochter heerlijk bezig met een paar kleurpotloden en een etui, de kleurtjes gaan in en uit de etui en terwijl ze zo gefocust is op haar bezigheid kijk ik via mijn ooghoeken even naar mijn telefoon. Ik merk dat de laatste maanden mijn aandacht niet meer enkel naar één ding gaat maar er altijd wel een lichte nieuwsgierigheid borrelt of er iets veranderd zal zijn op mijn telefoon.

Zoals wij bijvoorbeeld gezellig met het gezin aan het wandelen zijn pak ik de telefoon er al weer bij om een foto te maken, honderden foto’s verschijnen er zo wekelijks en uiteindelijk doe ik er eigenlijk niks mee. Ik weet toen ik een app op mijn telefoon had om te kijken hoeveel ik er mee bezig was ik wel een paar uur per dag nutteloos foto’s aan het kijken was.

Het is dus weer even genoeg geweest altijd maar die telefoon, of eigenlijk altijd maar die schermtijd.

Laat je storen door mensen niet door bedrijven

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar als je alle notificaties aan laat staan op jouw telefoon wordt je de hele dag gestoord door bedrijven. Ze vragen jouw aandacht om toch even op Facebook / instapgram of ergens anders te kijken zodat jij hun advertenties bekijkt…

 1. Schakel de notificatiss uit voor jouw apps.
 2. Schakel enkel de notificaties in voor de apps waarmee mensen jouw echt willen bereiken. Denk aan de telefoon, Whatsapp…
 3. Specifieke app instellingen zo dat jij bijvoorbeeld bij instagram wel een melding krijgt als mensen je een privébericht sturen. Maar niet voor elke like die je op jouw foto’s krijgt.
 4. Maak je zelf vrijer door bijvoorbeeld de ontvangstbewijzen uit te zetten, of laat niet zien dat jij online bent.
Gebruik de niet-storen modus

Ik gebruikte deze functie eigenlijk nooit, tot ik opeens merkte dat ik meer op mijn telefoon zat dan bezig was met mijn borduurwerk. Een luisterboek  speelde vrolijk af en echt luisteren deed ik ook al niet meer.

Sinds dien probeer ik een standaard periode niet meer bereikbaar te zijn en mocht er echt iets aan de hand zijn kunnen mensen altijd mijn man bellen. Zo heb ik hem nu automatisch ingesteld vanaf 20:00 t/m 06:00

Dag apps

Oké, ik had echt best wel wat apps op mijn telefoon en welke app koste mij nu het meeste tijd? Verwijder die eens en kijk eens wat het doet.

 • Verwijder die sociale media apps en bekijk dit enkel via je laptop.
 • Geen nieuws apps en volg zo minder nieuws. Echt dit geeft je pas een rust, niks is fijner dan geen nieuws.
 • Doei games, nu ben ik niet echt een gamer maar als ik een spelletje op mijn telefoon had staan ga ik er maar mee door en door en door… Ze slurpen echt tijd.
Hoi rustige homescreen

Ik hou niet van drukke achtergronden en wanneer je een achtergrond nog eens donker maakt kost het ook minder batterij. Win win. Maar niet enkel kun je een rustiger homescreen maken door je achtergrond. Ook door je hoeveelheid apps te beperken. Plaats eens al jouw contact apps in één mapje. Zo zie je niet al die nummertjes per app staan van ‘7 whatsapp berichten’ of ‘5 nieuwe mails.’ Nee deel de apps die je gebruikt in mapjes of laat ze juist in het menu staan.

Door ze elke keer te moeten openen door te zoeken kost het meer tijd en ben je bewuster van je handeling. Want soms gaat het zo automatisch even je whatsapp openen en kijken of je nog een bericht hebt….

Gebruik je fotocamera of maak bewuster foto’s met je telefoon

Terwijl wij gaan wandelen pak ik weer eens mijn spiegelreflex camera mee, de laatste tijd nam ik enkel de telefoon mee en daarna deed ik met die foto’s eigenlijk niks.

 • Maak bewust foto’s inplaats van elke keer even snel een foto maken omdat het je leuk lijkt. Als je bewust foto’s maakt merk je dat het soms veel tijd kost. Zo kun je afwegen of je al die foto’s wel echt belangrijk genoeg vind of kosten ze je gewoon tijd en aandacht van het moment zelf?
 • Neem de tijd om een foto te maken. Je kan immers beter vijf mooie foto’s maken dan honderd foto’s die je toch eigenlijk niet mooi vind. Zie meteen punt één bewust fotograferen.
 • Zoek je foto’s ook echt uit zodat je leert wat je mooi vind om te bewaren en wat niet. Zo leer je meteen waar je wel en geen tijd in hoeft te steken.

Dit waren al mijn wijzigingen die ik heb ingevoerd bij mijn telefoon om zo weer wat rustiger te worden en minder geprikkeld te raken. Heb jij wel eens nagedacht over jouw telefoongebruik? Gebruik je deze veel en zo ja wil je minderen?

1 Comment

 • Geke januari 16, 2019 at 9:08 am

  Ik heb nog steeds geen smartphone maar gebruik intussen al zo’n 12 jaar mijn oude trouwe basis-gsm. Niet het gevoel dat ik erg veel mis. Enkel als ik met de trein reis, zou het handig kunnen zijn om vertragingen enzo te kunnen weten.
  Vaak krijg ik er wel rare reacties op, onbegrijpend. Maar ik heb niet het gevoel dat ik altijd en overal op internet moet zitten. Als ik kan bellen en smsen wanneer ik onderweg ben, is dat voor mij eigenlijk genoeg.

 • Leave a Reply

  About Me

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Zomerlezen juni 2019

  ×