Wat betekend minimalisme voor mij

januari 17, 2019 3 Comments

Wat betekend minimalisme voor mij

januari 17, 2019 3 Comments

Het is een nieuw jaar en opeens zie ik overal de ontspullen blogjes tevoorschijn komen, iedereen lijkt opeens bezig te zijn met minimalisme of ontspullen. Ruimte maken in je hoofd en huis, in je werk of gewoon je hele leven. Sinds ik samen ben gaan wonen zo’n 7  jaar geleden probeer ik te minimaliseren en sommige delen van mijn leven is dit super goed gelukt en anderen helemaal niet zoals mijn hobbyspullen…

Maar terwijl ik laatst nog schreef over minder smartphone ik daarvoor al een keer schreef over  niks kopen in december heb ik eigenlijk nooit uitgelegd wat voor mij het woord ‘minimalisme‘ betekend. Het is een woord dat in het begin wel eens zo goed als werd uitgespuugd door mijn omgeving, het is een woord dat tot het extreme lijkt te horen. Maar wat betekend het nu eigenlijk voor mij? Hoe probeer ik het al die jaren al toe te passen en lukt dit eigenlijk?

De betekenis

Volgens het woordenboek betekent minimalisme het herleiden tot de eenvoudigste vorm, nu kun je je meteen afvragen wat is de eenvoudigste vorm. Is dat een lege ruimte met een bed om te slapen, een stoel met tafel om te eten en meer niet? Zijn dat maximaal honderd spullen bezitten zoals sommige als streven hebben? Of is dat de eenvoudigste vorm vinden eigenlijk zoiets als tot het punt komen dat jezelf rust vind?

Voor mij betekend het woord minimalisme niet altijd maar die verlangen voelen om iets nieuws te moeten kopen en je mee laten slepen door bedrijven die jouw spullen willen verkopen. Voor mij betekend het een rustig huis met spullen van kwaliteit. Minimalisme is voor mij een levensstijl waarbij je balans zoekt tussen een fijn makkelijk leven en een milieu vriendelijk en puur leven waarbij het leven bestaat uit herinneringen maken en niet uit spullen verzamelen.

Zie je dat in huis?

Ik denk als je ons niet kent en je voor het eerst bij ons binnen komt het huis er misschien uit ziet of dat ik net voor het bezoek het hele huis heb opgeruimt en schoongemaakt. Verder zie je het denk ik niet, wij hebben gewoon een tv hangen omdat vriendlief graag spelletjes speelt. Er staat een mooie bank, stoelen, kleed, speelhoekje voor dochterlief en een grote tafel. Er is een grote keuken zonder gas en zonder bovenkasten.

Maar wanneer je echt in de kasten gaat kijken denk ik dat je het wel kunt ontdekken dat wij iets anders naar spullen kijken. Ook qua meubels hebben wij vooral meubels die lang mee kunnen gaan en rust uitstralen. Zo zijn de kasten van dochterlief vooral leeg en hangt er een rekje in haar kast met kleding. Zit haar speelgoed in de keuken of in een grote zak naast haar keukentje. Is de voorraad kast eigenlijk meer de ruimte voor de vriezer geworden en vind je geen grote koelkast in huis.

Hebben wij geen boekenkast vol boeken omdat wij lezen via de e-reader of brengen wij boeken altijd naar de kringloop winkel. Hebben wij geen stereo, dvd speler of zo’n box waarmee je films kan huren/opnemen enz. Hebben wij nog steeds geen Netflix of Spotify maar wel weer twee Sonos boxen waarmee wij heerlijk muziek kunnen luisteren.

Is minimalisme enkel minder spullen hebben?

Nee voor mij is minimalisme niet enkel maar minder spullen bezitten, het is een manier van je leven indelen. Zo is minimalisme niet enkel voor zo min mogelijk spullen maar ook voor een zo’n min mogelijke grote voetafdruk achter te laten op onze aarden. Denk aan eerlijke producten kopen, minder plastic in huis, minder dierlijk eten of bio katoen voor je kleding. Denk aan iets lenen ipv zelf ook weer te kopen, iets zelf te maken voor een ander en eigen groente en fruit uit je kleine stukje tuin te halen.

Minimalisme is meer dan enkel maar vijf boeken bezitten ipv zes.

Lukt alles nu?

Eerlijk is eerlijk, zeker niet! Zo krijg ik nog altijd te veel plastic in huis, is mijn hobbyvoorraad nog altijd belachelijk groot en hebben ook wij gewoon de wel bekende rommel la in de keuken. Gooi ik zeker af en toe nog eten weg helaas en doe ik ook wel eens een impulsaankoop.

Ben ik druk op zoek naar eerlijke duurzame kleding en puzzel ik nog met een Capsule wardrobe. Een lastig punt omdat wanneer je niet zelf goed in je fel zit je ook gewoon veel minder goede keuzes kunt maken dan wanneer het goed gaat. Vind ik veel dingen nog altijd duur waardoor je toch neigt naar een minder kwalitatief goede product te kopen. Is onze opberghok nog altijd te vol naar mijn idee, ook al is het denk ik de helft van een gemiddelde zolder…


Het pad van een minimalistische levensstijl is elke dag weer opnieuw uitvinden wat dit voor jouw betekend.
Mijn zoektocht gaat elke dag door, de ene dag fanatieker dan de andere dag,
maar het los kunnen laten van het verlangen is zalig.

3 Comments

 • Michelle januari 22, 2019 at 8:01 pm

  Leuk om wat dieper op het onderwerp in te gaan en te lezen wat het voor jouw persoonlijk betekend.

  • Elisa januari 23, 2019 at 8:48 am

   Ben blij dat je het leuk vind om te lezen, voor iedereen is het weer een beetje anders he.

 • Lizzy januari 28, 2019 at 1:07 pm

  Ik heb je blog net ontdekt en ben meteen fan! Mooi dat je in dit artikel vormgeeft wat minimalisme voor jou betekent. Ik ben er sinds een aantal jaar ook mee bezig, en heb net als jij struikenblokken en overwinningen. Ik vind het zelf lastig om niets te kopen als ik een nieuw duurzaam en fair-trade merk ontdek, dat ik graag zou willen ondersteunen.

 • Leave a Reply

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Baby deals

  ×