Wat is nu ons budget nu eigenlijk?

februari 6, 2019 9 Comments

Wat is nu ons budget nu eigenlijk?

februari 6, 2019 9 Comments

Terwijl ik de laatste kosten invul in ons Excel document van januari kijk ik naar alles wat er staat. Ik word er een beetje stil van, de kosten waren een stuk hoger dan de bedoeling was. Tijdens de boodschappen lette ik eigenlijk niet echt op, kocht wat wij lekker vonden en keken niet echt naar wat iets kosten. Gingen wij meerdere keren per week naar de supermarkt en bestelde wij een zonnescherm en moesten wij de gevelreiniging betalen.

Het was een dure maand en zo moeten er nu een paar zuinigere maanden komen want wij hebben spaardoelen! Het huis is wel klaar op een paar kleine details na dan en de tuin daarvoor komen er nog wel een paar kosten aan. Zoals een waterton, aarden voor in de moestuinbakken en planten.

Dus hup terug naar het budgetteren en wat is ons budget dan voor de maand februari en waarvoor willen wij sparen?

Zonnepanelen

Terwijl de buren net een maand geleden hun dak hebben laten vol leggen met zonnepanelen is dit iets wat al een paar jaar op mijn wensenlijstje staan. Ik zou namelijk heel graag mijn eigen stroom willen opwekken. Elke maand hou ik al precies bij hoeveel elektra, water en warmte wij gebruiken en probeer ik wat minder te gebruiken dan voortgaande maanden. Nu wil ik niet enkel maar zonnenpanelen op het dak leggen en klaar, nee ik zou ook in de toekomst ons eigen opgewekte stroom willen opslaan zodat wij niet afhankelijk meer zijn van het net.

De tuin

Onze tuin is nu nog leeg en kaal, de vorige bewoners hadden zeker geen groene vingers en zo veel stenen en grijs en bruin maken mij echt ongelukkig. Zo staan er drie bakken op het programma waarvan twee moestuinbakken en één bak met bloemen en bessenstruiken.

Ook staat er nog een regenton op het programma om zo de tuin in de droge tijd van water te voorzien zonder drinkwater te moeten gebruiken.Als laatst hoop ik nog een mooie tafel of bank voor in de tuin zodat wij in de lente en zomer maanden meer buiten kunnen leven dan binnen.

Wat is nu ons budget voor het huishouden?

Eigenlijk ben ik hierin nog een klein beetje zoekende, we hebben natuurlijk de vaste lasten en de boodschappen. Voor de boodschappen reken ik op dit moment 400 euro per maand. Hierin zit dan ook echt alles, van luiers tot fruit. Dat gezond eten duur is wist ik al, noten en fruit eet de portemonnee  leeg. Maar het is natuurlijk altijd beter dan elke dag een vette hap. Afgelopen maand is het zeker niet gelukt om aan het budget te komen, wij gingen er ruim overheen wat niet heel gek is als je niet weekboodschappen doet en er eigenlijk niet mee bezig bent.

Dus hup we gaan weer budgetteren.

Boodschappen:  400 euro
Sparen voor onze dochter: 50 euro
Sparen voor een buffer: 100 euro
Vaste lasten: hou ik voor mezelf
Uitjes: 100 euro

Alles wat over blijft gaat naar de spaarrekening voor de tuin / zonnepanelen en buffer.

Verder wordt februari een maand van niks extra’s uitgeven, een maand van meer veganistische voeding en zelf maken. Zal het budget standhouden deze maand? Ik ga er van uit van wel! Op naar een mooie bewuste maand.

Sparen jullie en ben jij bezig met
je huis energie neutraal te maken?

 

9 Comments

 • Lizzy februari 6, 2019 at 12:52 pm

  Ik heb zelf ook spaardoelen en herken maar al te goed hoe moeilijk het soms is om (ambitieuze) spaardoelen te halen. Het is zo makkelijk om gewoon alles te kopen wat je lekker vindt in de supermarkt. Supergoed dat je nu weer on track bent! Veel succes met het behalen van je spaardoelen. <3

  • Elisa februari 20, 2019 at 12:39 pm

   Je een supermarkt is er nu eenmaal op uit dat je zo veel mogelijk koopt he, dan zijn weekmenu’s wel echt heel belangrijk. Ons minpunt is dat er een supermarkt op nog geen 400 meter zit… Vergt veel wilskracht om niet daarheen te gaan als je wat lekkers wilt 😉

 • Michelle februari 6, 2019 at 1:16 pm

  Leuk om jullie budget te zien! Hier betalen wij 425 euro per maand aan boodschappen (incl alles van luiers, schoonmaak middelen en hondenkoekjes) sparen wij 50 euro voor Eleanor en hebben wij zoals eerder beschreven een persoonlijk budget, Ook de dieren hebben een budget voor voer, zaagsel en hooi en trimsalon afspraken. Al het overige gaat op de spaarrekening en sinds de baansverwisseling van manlief is dit ineens fors gestegen. Een fijne bonus!

  • Elisa februari 20, 2019 at 12:38 pm

   Leuk om te lezen wat jullie budget is, daar kunnen wij ook weer van leren!

   • Michelle februari 22, 2019 at 8:00 pm

    Ja, grappig dat wij mensen toch altijd terughoudend zijn als het om delen van getallen gaat he 😉 Terwijl je er wel van zou kunnen leren,,

 • Amanda februari 13, 2019 at 12:56 pm

  Wij hebben ook al heel lang op de planning staan dat we zonnepanelen willen. Maarja sparen is een dingetjes als je aan het verbouwen zijn. Wie weet als onze cv stuk gaat kunnen we niet anders.
  Mijn man is ook altijd bezig met besparen van energie we hebben in de winter al een houtkachel dat scheelt.
  Wat bij ons heel veel scheelt in het weekend bij me schoonouders eten hahah ook leuk voor de kinderen

  • Elisa februari 20, 2019 at 12:37 pm

   Verbouwen en zonnepanelen gaan niet helemaal samen hé. Je kunt wel langzaam natuurlijk dingen vervangen of verbeteren die het allemaal dichterbij laten komen. Zoals inderdaad als een CV stuk gaat onderzoeken of je niet beter zonder gas kan gaan dan weer een nieuwe te kopen.

 • Sanne februari 19, 2019 at 12:08 pm

  Leuk om te lezen hoe je dit aanpakt! Ik heb ook een budget gemaakt, maar denk dat mijn budget iets te optimistisch is. Moet ik misschien maar eens bijstellen…

  • Elisa februari 20, 2019 at 12:36 pm

   Een budget kun je nooit in één keer goed stellen, de dingen om je heen veranderen zoals nu de voeding duurder is geworden. Maar je kunt wel onderzoeken wat een goed bedrag is en zo een mooi budget ontstaat waar je je ook gewoon aan kunt houden.

   Succes met de juiste vinden.

  Leave a Reply

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Baby deals

  ×