Minimaliseren in het kinderspeelgoed

februari 26, 2019 2 Comments

Minimaliseren in het kinderspeelgoed

februari 26, 2019 2 Comments

Terwijl onze dochter groter wordt groeide langzaam ook de hoeveelheid speelgoed, speelgoed waar zij te groot voor was geworden zat ook nog altijd in een grote zak naast de keuken. Een berg speelgoed in een zak waar zij eigenlijk nooit naar keek. Simpel weg omdat ze het niet zag liggen en niet meer wist dat het in de tas zat.

Toen ik eenmaal merkte dat het voor haar belangrijk was dat ze kon zien wat ze had en daardoor veel zoeter hiermee kon spelen besloot ik alles maar eens uit te zoeken. Want waarom zou zij een grote tas speelgoed moeten hebben terwijl zij er niet in kijkt? Waarom moeten kinderen überhaupt tegenwoordig zo verschrikkelijk veel speelgoed hebben, dit is iets wat ik niet begrijp en al helemaal niet bij kinderen die misschien net bijna twee jaar oud zijn. Die zijn nog blijer met een keukendoekje of een stel sleutels dan een hele grote speelgoedcollectie.

Speelgoed samen uitzoeken

Het was tijd om al het speelgoed maar eens uit te zoeken, wat was speelgoed waar zij eigenlijk te groot voor was geworden? Wat trok haar aandacht nog en wat kon net zo goed naar andere kindjes? Terwijl ik de grote tas omkeerde en al het speelgoed uit haar keuken haalde ging ik samen met haar het speelgoed langs.

Ik lette op haar reactie en zo kon er een gedeelte zo in de tas en sommige spullen waren ook een beetje dubbel. Zo had ze drie blokkendozen, vier spenen die ze nog nooit heeft gebruikt als speen en nog vele zachte boekjes die kraakte. Al snel kwam ik er achter dat speelgoed waarmee zij muziek kon maken of waar ze dingen in en uit kon halen het leukst waren.

Speelgoed kopen op de groei

Al sinds het begin koop ik eigenlijk speelgoed een beetje op de groei, zo stond er al heel vroeg een keukentje in de woonkamer. In het begin vond ze deze vooral leuk omdat er een deurtje open en dicht kon, later dat er knopjes opzaten waarmee je een lichtje aan en uit kon zetten en nog veel later begon ze broodjes in en uit de broodrooster te halen.

Nu sinds kort zegt ze dat ze gaat koken, poetst ze met haar eigen keukendoekje en begint ze met de keuken ook als een keuken te spelen. Of de memorykaartjes die ik kocht, ze is nog veel te jong om het spel te snappen maar de kaartjes zijn het beste speelgoed dat er is bijna. De mooie tekeningen op de kaartjes en het feit dat ze uit het doosje kan halen, de dieren kan benoemen die er op staan en gewoon lekker kaartje voor kaartje er mee bezig kan zijn vind ze leuk.

Kinderen spelen toch altijd op hun eigen manier met speelgoed, zo kan je speelgoed gewoon op de groei kopen en worden de kinderen meteen creatief met wat ze omhanden hebben.

Speelgoed in het zicht

Als ik iets heb geleerd de laatste tijd is dat speelgoed in het zicht hebben voor je kind wel het fijnste is, zo zien ze waar ze zichzelf mee kunnen vermaken en hoeven ze niet in grote zakken te graaien om hopelijk iets leuks tegen te komen. Kinderen vergeten toch de helft wat ze hebben als ze het niet zien, net als wij met onze spullen eigenlijk… Dus waarom zou je zoveel speelgoed moeten hebben als ze toch maar spelen met een handje vol speelgoed?

Maak een hoekje voor je kind en zet het speelgoed zo neer dat ze er zo bij kunnen en lekker kunnen spelen met wat ze hebben. Zo kun je ook wat speelgoed achter de hand houden en dit af en toe wisselen, zo verveelt het ook nog eens niet.

Duurzaam speelgoed en rust

Een duurzame onderzeeboot die ik laatst kocht slik je wel even van de prijs of eigenlijk al het speelgoed wat niet van simpel plastic is gemaakt… Als ik kijk naar de kosten van het speelgoed is het soms wel even slikken, maar eigenlijk al het speelgoed wat ze tot nu toe heeft gehad blijft ook allemaal veel mooier en is nog altijd gewoon heel.

Door dat ik eigenlijk enkel tot nu toe maar hout, stof en metaal in huis wil halen voor haar koop ik ook bewuster. Er komt minder in huis en zo heeft zij meer rust omdat ze niet moet kiezen uit honderden speelgoed dingen. Mensen zijn hier verbaast over hoe zoet ze zelf kan spelen, hoe ze echt best lang zoet kan zijn met een onderzeeboot waarbij ze het poppetje in en uit de onderzeeër haalt. De concentratie die zij heeft voor het gene wat zij doet. De quote die je vaak tegen komt “less is more” klopt ook wel, doordat zij minder heeft is zij meer bezig met het gene wat zij heeft en met meer aandacht.

Duurzaam speelgoed is dus niet duurder, mits je er niet zoveel van koopt.


Van een grote tas vol speelgoed ging ons meisje dus weer terug naar een keukentje met speelgoed. Mij gaf het rust omdat er niet een hele grote rommeltas meer in de woonkamer staat en ons meisje geeft het rust omdat ze weer weet wat ze heeft. 

Ze is dus al weer echt heerlijk zoet bezig geweest in haar hoekje en ik ben ondertussen al weer aan het denken wat de volgende plek wordt waar wij eens gaan minimaliseren. Genoeg plekken nog te gaan.

2 Comments

 • Michelle februari 27, 2019 at 7:42 pm

  Ik denk dat het per kindje verschild. De ene kan uren zoet zijn met een boekje, puzzeltje of popje en de ander speelt kort met het een en ander. Eleanor is het laatste type kindje, zij heeft de keuze nodig. Dus ja wij hebben veel en ook genoeg variatie. Gelukkig vinden wij dit niet erg.

  • Elisa maart 1, 2019 at 5:19 am

   Ik denk ergens dat het in het kind zit of ze lang of zoet kunnen spelen met iets. Maar denk ook wel dat de vele keuzes die kinderen moeten hebben een beetje aangeleerd is. In mijn omgeving zie ik wel vaak dat kinderen juist met dingen dat geen speelgoed is uren kunnen zoet zijn.

   Er is juist veel keuzen tegenwoordig en kinderen zijn ook niet helemaal anders gewent meer denk ik. Als ik kijk met mijn dochter en bij de gastouder speelt ze ook anders dan hier thuis.

  Leave a Reply

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Baby deals

  ×