Vijf punten die ik doe voor een beter zelfbeeld

april 3, 2019 No Comments

Vijf punten die ik doe voor een beter zelfbeeld

april 3, 2019 No Comments

Terwijl ik boven op de kleine kamer zit achter mijn bureau komt er opeens een onderwerp boven pruttelen. Hoe leer ik mijzelf stap voor stap te accepteren zoals ik ben, iets was ik ergens een ongrijpbaar doel vind. Hoe ik mijzelf zie in de spiegel is dag en nacht verschillend dan hoe de meeste mensen mij zien, de eigenschappen die ik langzaam begin te ontdekken en heel langzaam begin te accepteren blijven ergens ook apart.

Maar de vrouw in de spiegel zal niet opeens er heel ander uit gaan zien of hele andere eigenschappen ontwikkelen. Nee ik zal moeten accepteren dat ik ben wie ik ben en hoe ik dat probeer te doen ga ik je vandaag vertellen.

Zoek de positieve uiterlijke kenmerken

Iemand met een eetprobleem en zo’n laag zelfbeeld vind dit het moeilijkste wat er is. De therapeut vroeg laatst aan mij wat ik mooi vond aan mezelf. Ik viel stil en kreeg grote ogen, daarna vulde die met tranen en nog veel later besefte ik opeens dat ik blij was met mijn volle bos haren.

Ik ontdekte een uiterlijke kenmerk die ik mooi vond aan mijzelf en dat was de eerste stap. Sinds die vraag probeer ik één keer in de week voor de spiegel te gaan staan en naar mijzelf te kijken.  Op zoeken naar het volgende positieve punt die ik aan mijn lijstje kan toevoegen. Ja ik geef meteen toe dat ik in de spiegel kijken super lastig vind, maar zo leer ik langzaam meer en meer te zien wie ik echt ben en niet die de persoon die mijn stemmetjes in mijn hoofd vertellen dat ik ben.

Op schrijven wat voor ‘haalbare’ levensstijl ik echt wil

Wat ik doe met eten en eigenlijk mijn hele leven is het volgende, ik beslis op de dag zelf dat ik bijvoorbeeld geen enkel dierlijk product mag eten. Maar diep van binnen vind ik dit eigenlijk best lekker en zo hou ik deze regel niet vol. Ik eet dan toch een dierlijk product en zo voel ik mijzelf schuldig, noem ik mezelf de ergste dingen en daar gaat het zelfbeeld weer een paar meter de put in.

Dus zo ging ik laatst al eens even zitten achter mijn laptop om op te schrijven wat wil ik nu eigenlijk met mijn leven. Wat wil ik met mijn eten? Waar word ik nu wel gelukkig van? Wat wil ik met mijn lichaam, ben ik echt zoveel gelukkiger als ik 12 kilo lichter ben? Dit vind ik het moeilijkste wat er is omdat mijn wensen en mijn stemmetjes verre van op één lijn liggen. Maar door hier bewust over na te denken zet ik hele kleine baby stapjes en zet ik iets minder belachelijke regeltjes op.

Opschrijven wat mij de dag heeft doen laten genieten, blij maakte.

Wanneer je één grote mistbank op de weg hebt, je niet verder kan kijken dan jou eigen negatieve gedachtes is het heel moeilijk om dat ene zonnestraaltje te zien. Ook dit vind ik een hele moeilijke opgaven omdat ik regelmatig dagen heb dat ik het gevoel heb dat echt niks mij heeft blij gemaakt. Toch probeer ik het elke keer weer en zo leer ik iets meer over mijzelf.

Hoeveel prikkels en hoeveel rust

Wanneer ik een ruimte binnen kom kan ik meestal direct de spanning voelen als die aanwezig is. Twee mensen die elkaar niet helemaal aardig vinden, een opmerking die niet helemaal op zijn plaats was? Is iemand verdrietig, helaas ontgaan die gevoelens, spanningen mij niet en de term ‘iemand geeft je energie, is neutraal of slurpt het op’ kan ik letterlijk nemen. Een gesprek voeren in een ruimte met veel mensen is voor mij een kunst op zich, terwijl ik met jou praat hoor ik de andere gesprekken ook, zie ik achter je opeens iemand langslopen, die auto die langs rijd of noem het maar op.

Nu kun je denken, sluit je dan gewoon even af voor je omgeving en concentreer je op het gesprek of op het gene wat je doet. Helaas kan ik dit niet en zo moet ik altijd de balans zoeken tussen de hoeveelheid prikkels ik op een dag aan kan en hoeveel rust ik moet nemen. Eerlijk gezegd heb ik dit nooit geaccepteerd van mijzelf, je wordt snel als een zeur gezien als je vraagt of de muziek zachter mag. Of saai als je niet naar dat ene drukke feestje wil en liever iets één op één doet.

Waar ben ik goed in?

Tijdens een sollicitatiegesprek vragen ze vaak waar je goed in bent, ik had een standaard lijstje altijd klaar liggen. ‘nauwkeurig, kan goed luisteren, geduldig, kan goed samenwerken.’ Dit was eigenlijk een standaard lijstje die ik zelf niet geloofde maar mensen tegen mij zeiden. Maar waar ben ik nu echt goed in, wat is mijn kracht ipv wat moet ik verbeteren. Door juist het positieve te benadrukken en daarna dit te herhalen en herhalen probeer ik mijn beeld in mijzelf te verbeten. Want niemand is overal slecht in en niemand kan alles perfect…


Dit zijn vijf dingen die ik op dit moment probeer te doen om een beter zelfbeeld te krijgen, om mijn zelfvertrouwen langzaam te doen vergroten uit mijzelf en niet door een bevestiging te zoeken bij mijn omgeving. Wij zijn niet perfect en ondanks de druk er soms wel erg boven op zit op perfect te zijn, kunnen wij dit toch niet en moeten wij dit maar accepteren.

Soms moet je je geen zorgen maken, niets afvragen en niet twijfelen.
Maar gewoon vertrouwen dat dingen goed zullen komen.
– denk positief

No Comments

Leave a Reply

About Me


Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

Baby deals

×