Gun je kind haar online privacy

april 5, 2019 4 Comments

Gun je kind haar online privacy

april 5, 2019 4 Comments

De laatste update over mijn dochter is al weer meer dan een jaar geleden, niet gek ook omdat ik continu de balans zoek over wat ik over haar zal delen en wat juist niet. Terwijl je overal nog altijd heel veel kinderfoto’s ziet verschijnen ben ik nog altijd bewust bezig met het niet laten zien van haar volle gezichtje of het feit dat ik haar naam hier niet noemen. Deel ik haar niet open en bloot op instagram en al helemaal niet op Facebook. Al zijn die twee eigenlijk het zelfde tegenwoordig.

Ik vind het zeker moeilijk omdat je soms een foto maakt die je zo leuk vind dat je die zo graag deelt. Je bent immers zo trots en de hele wereld mag het weten, maar dan stap ik even in haar schoenen als ze groter is. Hoe had ik het gevonden als mijn ouders mijn eerste stapjes, eerste keer zwemmen of andere dingen deelde. Hoe zou ik het hebben gevonden dat de hele wereld kon lezen hoe ik groeide met alle foto’s er herkenbaar bij? Ik had het zeker niet leuk gevonden omdat het stukje eigenheid, jezelf ontdekken en vormen eigenlijk wordt geremd. De wereld heeft immers alles al gezien van jou en heeft al een beeld van hoe jij bent…

Als je nu meteen denkt van ‘ja maar facebook dat zijn alleen mijn vrienden’ of ‘mijn instagram is privé dus niet iedereen kan daarbij.’ Wees even eerlijk, dat is natuurlijk onzin want alles wat je online zet waar dan ook kan altijd gezien worden door iedereen die dat echt zou willen.

Zo kijk ik hier naar de super leuke foto die ik maakte in de tuin, het pretkoppie die ze trekt en daarmee haar eigenheid laat zien. Haar eigenwijze, haar rebelse, ondekkkingsdriftige karakter. Hoe ze soms als een vierjarig meisje wijs staat te doen en ik even vergeet dat ze nog twee jaar moet worden. Dan denk ik terug aan alle keren dat ik iets zo leuk vond en die drang om het toch te willen delen aan de wereld heb onderdrukt, hoe ik haar wil beschermen en haar straks zelf wil laten beslissen wat zij van haarzelf aan de wereld gaat laten zien.

Mijn meisje die hier heerlijk in het bos wandelt, in haar rode jas en haar gekke mutsje. Mijn meisje waarvan jullie haar naam niet weten, haar nooit recht in haar ogen hebben kunnen zien door middel van een foto. Mijn kleine meisje die ik haar privacy gun en ik denk dat meer ouders eens moeten gaan nadenken over wat zij wel niet allemaal delen van hun kind. Hoe had jij het gevonden als alles van je online stond en door duizenden wel miljoenen mensen is bekeken?

Het is een lastig onderwerp, maar nu steeds duidelijker wordt wat de keerzijde is van sociaal media is het wel een onderwerp wat benoemt moet blijven worden. Zo deel ik vandaag weer eens mijn mening over het delen van je kinderen op sociaal media. Nee ik veroordeel je zeker niet als jij wel je kind laat zien, iedereen mag het zelf weten wat hij/zij doet, als je er maar wel bewust van bent wat je deelt.

Some of the best moments
are never captured
by cameras and are not
posted in any social
media platforms.

They are kept in
private an are
cherished together
with the best people.

4 Comments

 • Michelle april 5, 2019 at 9:28 am

  Hoewel het misschien niet je bedoeling is, kom je soms wel hard over. Omdat iedereen hier eigen keuzes in maakt, is er denk ik geen goed en fout. Je/ ik/ wij/ iemand zou het persoonlijk misschien niet zo doen, maar dat is het mooie van vrijheid. Ik moet toegeven dat ik haar naam en gezicht wel openbaar laat zien, maar ook ik begin er soms ook langer bij na te denken. En ergens denk ik dat het concept Privacy ver te zoeken is in deze online wereld, waar iedereen gegevens van je kan opzoeken.

  • Elisa april 5, 2019 at 4:23 pm

   Ik ben mij er van bewust dat ik soms hard over kan komen, al is het soms natuurlijk ook hoe een tekst door iemand gelezen word. Maar ik hoop dat ik door de content die ik maak zoals deze mensen wel aan het denken zet. En als de lezer dan kiest na dat hij/zij er goed over hebt nagedacht om hem/haar online te delen is het helemaal goed toch.

   Zeker is online privacy een heel vreemd concept nu deze tijd. Maar juist ook wel iets om bewust van te zijn toch?

 • Marjolein april 5, 2019 at 12:54 pm

  Je vergeet te benoemen dat van het overgrote deel van de kinderen foto’s online staan en dit dus als normaal gevonden wordt. ook door de kinderen. Dit is dus niet te vergelijken met hoe wij hierover gedacht zouden hebben. Mijn visie is om geen foto’s online te zetten waar ze in een compromitterende pose staan, Maar het is heel goed om er kritisch naar te blijven kijken!

  • Elisa april 5, 2019 at 4:24 pm

   Ik merk juist wel dat mensen in mijn omgeving steeds bewuster er mee bezig zijn dan de oudere generatie. Inderdaad de jongere generatie vind het maar logisch om alles te delen, maar persoonlijk vind ik wel dat wij daarbij iets meer bewust zijn moeten brengen, of die jij dit anders?
   Kritisch kijken is altijd goed na wat je deelt toch 🙂

  Leave a Reply

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Baby deals

  ×