Waarom kinderen minimalisme nodig hebben.

april 21, 2019 1 Comment

Waarom kinderen minimalisme nodig hebben.

april 21, 2019 1 Comment

Terwijl ik veel opmerkingen kreeg in het begin toen ik begon met minimalisme, dit kon ik nooit volhouden want dit kan immers niet met kinderen. Bij het zien van ons toch wel vrij lege oude huis  kreeg ik meteen een opmerking ‘je hebt geen kinderen, want dan staat er overal speelgoed.’ Maar moet er overal speelgoed staan, is dat wel nodig en wordt ze daar nu gelukkig van. Ik denk het niet, ik denk dat je kind opvoeden met een zekere minimalisme goed is. En dit niet enkel in speelgoed maar in hem/haar hele leven.

Minder keuzes

Wanneer een kind overprikkelt raakt kunnen ze huilerig, druk of juist verveeld worden. Te veel keuzes kunnen een kind opeens laten blokkeren zodat hij/zij niet meer weet wat ze moet doen. Als ik je zeg dat mijn dochter echt minuten lang kan spelen met een poesje die ze in haar eigen schoen doet… Of met haar beestjes buiten in het zand speelt.. Kun jij dat geloven bij een bijna twee jarige? Nee, haar schoen is eigenlijk geen speelgoed, maar in haar ogen wel net als keukendoekjes, veters, breinaalden en nog veel meer.

Door haar minder keuzes in huis te geven, zowel als speelgoed, boekjes, dingen die ze kan doen is ze veel meer rustig bezig. Ziet ze dingen die ze anders misschien niet zou zien en is alles toch wel overzichtelijk voor haar.

Samen en verbinden

Ik hoor nog wel eens dat kinderen zeggen dat ouders het druk hebben, beide ouders moeten werken, hebben sociale verplichtingen, een huishouden te runnen en dan tegenwoordig nog zo’n smartfoon waarmee je bent verbonden met de hele wereld. Tegenwoordig zie je van die tv’tjes in de auto’s om kinderen zoet te houden, zie ik kinderen in kinderwagens met een telefoon om zo ze rustig te houden. Maar zo sluit je ze wel af voor de omgeving en worden ze in een scherm gezogen.

Ons meisje wordt ook erg aangetrokken tot het scherm, wil het liefste filmpjes kijken op de tablet of foto’s op de telefoon. Maar ipv toegeven aan deze verleiding mag ze enkel na het eten of tijdens het eten even een filmpje kijken. De rest van de dag proberen wij haar met de omgeving en ons in verbinding te laten staan. Samen met ons boekjes lezen, dansen, zingen of spelletjes doen.

Ik wil later geen moeder zijn die altijd maar druk was, niet wilde spelen of aandacht voor haar had. Jazeker ik werk wel drie dagen in de week, hierdoor hebben wij wat minder geld dan de fulltime werkende ouders maar het is genoeg. Omdat wij samen belangrijker vinden dan de vele spullen, vakanties of andere gekkigheid.

Kwaliteit

Nu ze wat ouder is begint kwaliteit van materialen steeds belangrijker te worden. Het liefst geef ik haar hout speelgoed gemaakt door kleine bedrijven met oog voor het milieu. Tot nu toe zie ik ook hoe stevig dit speelgoed is en hoe lang het dus mooi blijft. Maar ook nu ze minder snel groeit komen de duurzame stoffen meer in de kleding. Het is fijn om te zien dat ze ondanks dat ze geen bakken vol speelgoed heeft ze super veel plezier heeft met het gene wat zij wel heeft.

Kalmte en natuur

Terwijl ons meisje honderd keer per dag ‘buiten’ roept geniet ze van de rust in huis. Roept ze bij het horen van een vogel, auto, vliegtuig en brommer de naam van het geluid. Ziet ze elke vlieg, spin en mier. Wijst ze tijdens het fietsen elk schaapje, eentjes, honden en vogels aan en kraait ze van geluk.

Nu met de warme dagen is ons meisje hele dagen buiten in de achtertuin bezig met haar poppetjes in het zand. Wij wandelen elke dag wel een rondje als we vrij zijn en anders doet opa en oma dit of de gastouder. Plannen wij geen volle weekenden, drukke avonden in de week en houden wij het rustig.

Creativiteit

Ik geloof dat creativiteit in ons allemaal zit, als je het maar de kans geeft om zich te uiten. Natuurlijk ben ik ook wel een klein beetje een geitenwollensokken type met al dat breien, borduren, dansen en de handen in de aarde. Maar wat is er nu fijner dan op muziek lekker dansen met je kind of te kleuren aan de eettafel? Het kan allemaal zo simpel, wij hebben 1 rol papier en 1 pak kleurtjes waar ze heerlijk mee bezig is aan tafel. Wanneer ze wil dansen vraagt ze om muziek en komen de leukste dansjes naar voren.

Minimalisme zorgt voor minder prikkels en meer
rust in het leven en dit is de sleutel tot tevredenheid in mijn ogen.

Misschien klinkt dit allemaal een beetje beperkt of juist erg zweverig? Maar het werkt in ons huis, wij genieten van de rust die op deze manier in huis heerst. Ondanks echt wel de driftbuien en peuterpubertijd die er in huis gaande is. Maar zo is het moederschap fijn om te ervaren door rust, regelmaat en samen zijn.

1 Comment

 • Anne april 22, 2019 at 5:44 am

  Mooie post! Ik probeer mijn dochter ook wel een klein beetje zo op te voeden (in ieder geval het gedeelte van minder schermen, veel samen spelen, de natuur in). Ik vind het qua spullen soms nog wel een uitdaging, ik merk dat ik toch wel snel in de verleiding kom om nog even iets kleins voor haar te kopen wat ze écht niet nodig heeft.

 • Leave a Reply

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Baby deals

  ×