Een duurzame Capsule wardrobe

mei 10, 2019 1 Comment

Een duurzame Capsule wardrobe

mei 10, 2019 1 Comment

Al een lange tijd geleden schreef ik dat ik een capsule wardroop wilde, ik ruimde mijn kledingkast op en daar bleef het eigenlijk bij. Want ik wilde ook niet een gewone capsule wardrobe met weinig kleding die je met alles kunt combineren het hele jaar door… Nee ik wilde een kledingkast met enkel duurzame kleren.

Maar nu stonden een paar puntjes in de weg om duurzame kleding te gaan kopen. 1. het is best duur, 2. ik vond dat ik eerst nog moest¬† afvallen en 3. waar koop ik dit! Inmiddels zijn wij een paar maanden verder en kocht ik een jurk, shirt en wat ondergoed. Allemaal duurzaam, zacht en kleding die voor mijn gevoel wel een lange tijd kan mee gaan. Het zit lekker en ik voel mij er goed in. Nu was in verhouding met standaard kleding wel wat duurder, maar hey de kwaliteit was beter en dat afvallen… dat proberen we maar los te laten.

Minder impact

Nu is de impact van ons allemaal veel groter dan wij denken, alle spullen, kleding, eten, energie wat wij gebruiken zorgen ervoor dat wij te veel gebruiken dan de aarde ons kan geven. Daarom is een beetje minder kleding kopen een mooie manier om jouw impact al een klein beetje te verminderen. En dit helemaal wanneer je kleren uitzoekt van eerlijke, duurzame stoffen zonder allemaal bleekmiddelen, pesticide en andere dingen zijn gemaakt. Minder kleren is minder impact.

Overzicht

Toen mijn kledingkast nog vol lag met kleren had ik geen overzicht. Ook dacht ik dat niks bij elkaar paste of ik voelde mij er toch niet helemaal goed in. De kleding paste ook altijd net niet of zat niet echt lekker. De kleuren vloekte bij elkaar en zo had ik altijd het gevoel dat ik nieuwe kleren moest hebben. Nu minder kleren heb ik overzicht en blijven er geen kleren achter in de kast liggen.

Kwaliteit ipv kwantiteit

Je kan het vast wel, je koopt een leuk jurkje voor 10 euro en na 5x wassen is het hele jurkje vaal of uit model. Misschien zitten er wel kleine gaatjes in of laten de naden al een beetje los. Je kunt dit natuurlijk geen kwaliteit noemen en dit zijn dan ook geen kleren om langer te dragen dan een paar keer. Hierdoor moet je meer kleding kopen van mindere kwaliteit en ben je meer geld kwijt. Zorg je voor meer impact en hou je het gevoel dat je meer moet kopen.

Nu ik kwaliteit kleding zoek worden de prijzen ook direct wat hoger, niet heel gek want je draagt ze ook veel langer en het is minder massaproductie. Ik zoek nu kleding van biologische katoen of andere stoffen die zonder pesticide zijn geproduceerd. Die niet chemisch gebleekt zijn of andere schadelijke stappen voor het milieu. Een lastige zoektocht maar langzaam door de online wereld lukt het stap voor stap. De kleding die ik nu uitzoek voelen fijn aan, blijven mooi na 10x wassen en zijn echt van betere kwaliteit.

Minder beslissingen

Keuzes, hier ben ik echt niet goed. Ik kan heerlijk lang twijfelen of wil er juist niet over nadenken en doe het meteen. Door dat ik een kledingkast wil samenstellen waar alles bij elkaar past, met de eisen die ik voor mezelf heb gesteld heb ik ook minder keuzes om te kopen. Maar ook uiteindelijk minder keuzes om wat ik zal aantrekken. Deze beperking van keuzes brengt rust en zou hou ik heerlijk tijd over voor leukere dingen!

Geld over

Dit punt verwacht je misschien niet, ik koop duurzame kleding en hou geld over. Maar het is toch veel duurder? Dat licht aan je smaak, want ben je iemand die merkkleding belangrijk vind dan is duurzame kleding eigenlijk helemaal niet duurder.

Natuurlijk hou ik het meeste geld hou ik over door kwaliteit te kopen die ik lang kan dragen en hierdoor een heel stuk minder kleding hoef te kopen! Doordat ik kleding in mijn kast heb liggen waar ik mij prettig in voel heb ik ook minder de drang om nieuwe kleding te moeten kopen. Win win dus.


Ik zou bijna de grap willen maken ” en dit is mijn spreekbeurt zijn er nog vragen.” maar dat is wel een klein beetje flauw. Maar het is een fijne verandering hier in huis, in mijn kledingkast en natuurlijk moet ik ook nog wel even zoeken naar duurzame kleding en heb ik nog niet mijn adresjes op een rij. Maar de rust die het brengt en vooral de fijne kleding zijn het allemaal waard.

Hou jij je bezig met duurzame kleding of een capsule wardrobe?

1 Comment

 • Michelle mei 27, 2019 at 7:11 pm

  Ik houd mij niet zo bezig met duurzame kleding maar ik bezit ook niet veel kleding. Ik denk dat ik voor een gemiddelde vrouw zelfs erg weinig heb. Maar alles past bij elkaar en ben ik tevreden over. Natuurlijk heb ik af en toe een miskoop, maar dit zal nooit meer dan twintig euro hebben gekost. Het punt is dat in mijn kledingsmaak weinig duurzaams wordt gemaakt, tenminste niet op mijn geliefde website. Maar ik koop eigenlijk alleen iets als ik het echt nodig ben en doe er jaren mee.. dus misschien dat het dan wel gelijk op gaat?

 • Leave a Reply

  About Me


  Welkom bij Our house of modesty, een blog over onze weg naar een sober, simpel leven in de stad. Samen met onze dochter. Read More

  Baby deals

  ×